Geef schoenen een Facelift

Veel schoenen belanden op de afvalberg
In Nederland werden er voor de crisis werden zo’n 70 miljoen paar schoenen verkocht. Tijdens de crisis zakte dat naar  55 miljoen paar. Nu is de economie weer aangetrokken en naderen we die 70 miljoen paar per jaar. Dat is gemiddeld 3 tot 4 paar per Nederlander. Slechts 10 tot 15 miljoen paar daarvan wordt gerepareerd door een schoenhersteller. De rest belandt gewoon in de bak. Dat is ruim 50 miljoen paar gemiddeld per jaar. Een enorme afvalberg zeker als je dat gedurende een aantal jaren optelt. Heel veel daarvan kan vaak eenvoudig gerepareerd worden. Denk aan een losse hak of zool, een stiksel kapot maar ook een laars kan wijder of krapper worden gemaakt. Of zelfs gewoon goed reinigen. We kennen het allemaal wel, met je nette schoenen door een blubberplas, een avondje stappen, naar een festival of gewoon spetters in de keuken. Vieze schoenen en hardnekkige vlekken kunnen ook weer prachtig opgeknapt worden. Veel mensen weten niet dat schoenen gerepareerd kunnen worden en dat er tegenwoordig zelfs speciale apparatuur is om schoenen mee te reinigen. Sterker nog veel consumenten kennen de schoenmaker niet meer. En het is een prachtig ambacht waarvan er helaas door verminderde instroom nog zo’n 600 van zijn in Nederland.

Marijke Helwegen
Marijke Helwegen brengt haar schoenen regelmatig naar haar vaste schoenmaker in Baarn. Tijdens één van deze bezoeken bedacht zij samen met de schoenmaker Onno Frijn: “Geef schoenen een Facelift”. Dan zijn ze weer heel lang prachtig. Bovendien vermindert dit de afvalberg en gaat verspilling tegen. Samen bedachten ze dat Marijke eigenlijk met elke schoenmaker op de foto zou moeten gaan, als gezicht van recyclen en vernieuwen. Zodat ze bij hen op de stoep in zo’n reclamebord aandacht kon vragen voor het probleem en de nieuwe manier van schoenen reinigen.

Idee in uitvoering
Wat begon als een grap wordt momenteel tot uitvoering gebracht i.s.m. de Nederlandse Schoenmakers Vereniging. Er zijn inmiddels twee gezellige zondagmiddagen in Baarn geweest waarbij schoenmakers uit heel Nederland naar hun collega in Baarn kwamen voor een foto met Marijke Helwegen. Een middag met een hapje en een drankje en natuurlijk een fantastische groepsfoto. Ze is een enorme open persoonlijkheid die de vaak serieuze ambachtsmensen in een mum van tijd laat lachen op een foto. De schoenmakers dragen Marijke Helwegen inmiddels op handen. Marijke zelf heeft een hekel aan verspilling en is begaan met het milieu. Daarnaast heeft zij een enorme passie voor het ambacht. Zij is dan ook een prachtige ambassadeur voor de schoenmakers en er zijn al zo’n twintig schoenmakers waarmee ze samen op de foto is gegaan en voor de winkel op de stoep staat.

 

Foto: De Schoenmakers dragen Marijke op handen
foto: www.pdfoto.eu

Marijke Helwegen in Business Class voor de Schoenm

Bekijk hier de uitzending van 8 oktober 2017

Consumenteninformatie

Informatie / tips voor consumenten 

Klaar voor de onstuimige herfst?

Bent u al klaar voor de onstuimige herfst? Uw schoenmaker helpt u daar graag bij en kan zeker meer dan u denkt!

Gun schoenen een tweede ronde, weggooien is zonde

Zoek hier uw schoenmaker

De Schoenmaker kan meer dan u denkt!

Bekijk hieronder in de afspeellijst van youtube video's wat de schoenmaker voor u kan betekenen!

Van het vervangen van een paar zolen en hakken, het repareren van een rits tot het smaller maken van een laars.

NSV in RTL 4 programma 'Schoner Nederland'

In december 2015 en december 2016 was de Nederlandse Schoenmakers Vereniging te zien in het programma Schoner Nederland. Bekijk hier het programma terug.

Schoenmakersvoorwaarden

Algemene Verkoop- en Betalingsvoorwaarden, vastgesteld door de Nederlandse Schoenmakers Vereniging, gevestigd aan de Havenstraat 41 A,
1736 KD te Zijdewind, gemeente Niedorp. Deze voorwaarden worden minimaal gehanteerd door onze leden.

Deze tekst geldt vanaf 1 januari 1994 en is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar

Schoenmakersvoorwaarden direct bekijken

De volledige tekst van de schoenmakersvoorwaarden

Vergeten schoenen een rijk bezit

Wist u dat uw schoenmaker van uw oude schoenen weer iets heel moois kan maken?

Folder Vergeten schoenen

Hieronder treft u een folder aan uit de oude doos. Maar de inhoud is nog zeker van deze tijd. En de moeite waard om te lezen.

Tips van de erkend schoenhersteller

De Stichting Erkennningsregeling Schoenherstellers heeft voor u als consument een 9-tal tips opgesteld, zodat u uw schoenen zolang mogelijk mooi houdt

Tips erkend schoenhersteller bekijken

Bekijk hier de tips van de erkend schoenhersteller

Wat de schoenmaker allemaal kan....

Je schoenen zijn heel belangrijk voor je, niet alleen om er lekker om te kunnen lopen, maar ook voor je imago, voor je uiterlijk. Je schoenen zijn een onderdeel van jou, die zijn het niet waard om weg te doen. Die moet je laten repareren.

Wat de schoenmaker allemaal kan... Bekijk hier de tips

Je staat er echt versteld van

Waar vind ik mijn schoenmaker?

Bent u opzoek naar een schoenhersteller? Ga dan naar onze ledenzoeker. Vul uw plaatsnaam in en vind alle schoenherstellers bij u in de buurt.


Lees meer >>>