Huldiging Skills Kandidaten

Op maandag 7 april 2014 werden tijdens het Dé Dag voor de Schoenmaker met NSV Plein in Gorinchem, de Skills Kandidaten van Skills Masters gehuldigd. Zij ontvingen i.p.v. bloemen een bierpakket.

Bekijk hier alle foto's van de huldiging>>
Bekijk hier de persfoto's van de huldiging>>

Colin van der Veen Nederlands Kampioen Schoenmaker tot 25 jaar tijdens vakwedstrijden op Skills Masters in Rotterdam

Op zaterdag 11 januari 2014 werd tijdens Skills Masters in Rotterdam de winnaar bekend gemaakt van de wedstrijden voor schoenmakers die gedurende drie dagen op Skills Masters werden gehouden.

Colin van der Veen uit Hoogeveen ging er met de gouden medaille vandoor en werd daarmee Nederlands kampioen schoenmaker tot 25 jaar. Colin, werkzaam bij Petstra’s Hakkenbar in Meppel, zal hierdoor de komende tijd de rol van ambassadeur voor de schoenmakerij gaan vervullen. De zilveren medaille ging naar Hans Heine uit Amsterdam (werkzaam bij Schoenmakerij Hans Heine in Amstelveen). En de bronzen medaille was voor Steven Rath uit Boxtel (werkzaam bij Schoenmakerij Bas in Boxtel). Zowel deze drie kandidaten als Joel Keizer uit Rottum (werkzaam bij Schoenmakerij Baron in Drachten) ontvingen bovendien nog het certificaat voor excellent vakmanschap omdat zij boven de gemiddelde norm hebben gepresteerd.

Voor de derde keer namen de schoenherstellers deel aan de wedstrijden tijdens Skills Masters in Ahoy. Er waren drie complete werkplekken ingericht met alle bijbehorende machines waarop de kandidaten gedurende de openingstijden op vakwedstrijd niveau tegen elkaar moesten strijden. Als zij niet bezig waren met hun schoenen moesten zij de schoenen van de bezoekers poetsen waarbij er een beroep werd gedaan op hun extrovertheid, spontaniteit en creativiteit.

Wedstrijdopdracht:
- Heren schoenen AGO maakwijze met leren zolen met een opbouwhak met een rubber achterlap. De reparatie: het vervangen van hele lederen onderwerken met compleet nieuwe, zelf te maken van lederen opbouwstukken of reststukken leer, opbouwhakken, voorzien van een rubberen achterlap. Ook diende bij beide schoenen de hielvoering en de inplakzolen vervangen te worden. De halve inplakzolen moesten door hele inplakzolen vervangen worden. De hielvoering en de inplakzolen dienden uit een kalfsvel gehaald te worden.

- Dames laarsjes, AGO maakwijze met rubberen zolen met een blokhak. De reparatie: het vervangen van halve rubberen zolen en rubberen achterlappen. 
- Heren schoenen sneaker model. De reparatie: het vervangen van het looprubber van de onderwerken door een vlakke rubberen langzool.

De kandidaten:
Voor de wedstrijden waren er vooraf zes jonge toppers uit de schoenmakerij geselecteerd:

- Colin van der Veen uit Hoogeveen (20 jaar) Petstra’s Hakkenbar / Meppel
- Steven Rath uit Boxtel (23 jaar) Schoenmakerij Bas / Boxtel
- Kumar Autar uit Den Haag (23 jaar) Mastercraft Schoenmakerij / Gouda
- Hans Heine uit Amstelveen (23 jaar) Heine Schoenservice / Amstelveen
- Joel Keizer uit Rottum (18 jaar) Schoenmakerij Baron / Drachten
- Joran van Bart uit Maarssen (20 jaar) Schoenmakerij Aerts / Breukelen

Wij, de Nederlandse Schoenmakers Vereniging zijn ontzettend trots op onze kampioenen maar zeker ook op alle kandidaten. Dit kampioenschap laat zien dat de schoenmakerij een levendig beroep is dat continue in ontwikkeling is. Het beroep kent ook veel jonge beoefenaren die op topniveau kunnen presteren. Zo werden op dit kampioenschap nieuwe verftechnieken op de compleet vernieuwde onderwerken gedemonstreerd. Schoenmaker blijf bij je leest? Deze jonge toppers in ieder geval niet!

Hoogevener Nederlands Kampioen Schoenmaker

Op maandag 13 januari 2014 is op de website van RTV Drente een item geplaatst over Colin van der Veen, de nieuwe Nederlands Kampioen Schoenmaker tot 25 jaar.

Samen met vijf andere schoenmakers werd Van der Veen zaterdag in Rotterdam beoordeeld op drie onderdelen. Ze moesten een hak en zool vervangen onder een damesschoen, het onderstel van een herensneaker vervangen en een herenschoen vernieuwen. De jury beoordeelde Van der Veen met een 8,7.  

Klik hier om het item te bekijken.